Publicerad
20
apr
2017

Sista april

Här finns gratisaktiviteterna för unga på sista april. Läs även Tonårsparlörens tips till föräldrar.

Svenska kyrkan i Voxnabruk

Församlingshemmet i Voxnabruk öppnar traditionsenligt efter ”kasen”.

Vi spelar brännboll på skolgården typ kl. 19.45. Efter det öppnar församlingshemmet kl. 22. Vi kan spela pingis, xbox eller bara umgås. Vi kommer att visa film. Vi bjuder på korv med bröd, chips och godis till filmen. Hoppas vi ses 🌞!

Fritidsgård Gården

Gården i Edsbyn är öppen mellan kl. 19.00–24.00.

Du som är förälder

Att vuxna rör sig i miljöer där ungdomar vistas kvälls- och nattetid skapar en lugnare miljö och engagerade vuxna runt ungdomar minskar risken för att de unga utvecklar osunda eller direkt skadliga levnadsvanor. Om du väljer att ”gå en runda” i Alfta eller Edsbyn och om du ser eller hör något som oroar dig kan du kontakta:

  • Akut, ring 112
  • Ärenden och tips riktade till polisen, ring 114 14

Socialtjänstens öppenvård och Svenska kyrkan kommer att åka runt i varsin bil och ha kontakt med ungdomar och andra vuxna. Vill du rådfråga personal som vistas ute den sista april kan du ringa 070-32 62 757.

Tonårsparlörens tips till föräldrar

1. Bjud inte på alkohol och köp inte ut.

De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn att dricka alkohol. Det enda man lär dem är att dricka.

2. Var intresserad och lyssna.

En bra relation handlar mest om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser.

3. Visa att du bryr dig.

Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig - berätta varför du är det.

4. Lita på dig själv.

Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att välja det som känns bäst för dig.

5. Lita på dig själv.

Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att välja det som känns bäst för dig.

6. Var tydlig och sätt gränser.

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att göra som du bestämt.Ta hjälp av andra föräldrar. Ibland kan det vara skönt att prata om hur de gör och kanske slå hål på argumentet ”alla andra får”.

7. Hjälp till att säga nej.

För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

8. Kom ihåg att du är en förebild.

Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

9. Våga släpp taget.

Din tonåring är i full färd med att utforska sin lite mer vuxna identitet. Var öppen för det nya, och våga släpp taget. Men visa att du finns där och att du gärna hjälper till.

10. Visa kärlek.

Din tonåring måste förstå att du tycker om hen oavsett vad som händer. Närhet och kärlek betyder mycket, oavsett hur gammalt ditt barn är.

Hämtat från:

http://www.iq.se/public/assets/Documents/Tonarsparloren/2017/Tonarsparloren_Sammanfattning_10-tips-till_tonarsforaldrar.pdflänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

www.tonarsparloren.selänk till annan webbplats

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn

Tfn. växel 0271-570 00
www.ovanaker.selänk till annan webbplats

Ovanåkers kommun logotyp svart och vit